torstai 23. tammikuuta 2014

Herra Hass ja avokadot


Alexander Gullichsenin avokadopasta on villinnyt suomalaisia jo reilun vuoden. Ja mikä ettei, runsaasti hyviä rasvoja sisältävä avokado on monikäyttöinen ja sellaisenaankin maukas.

Nykyään suurin osa viljellyistä avokadoista on Hass-lajiketta. Lajikkeen alkuperä on kuin sadusta.

Kaikki Hass-avokadot polveutuvat yhdestä puusta, jonka postinkantaja Rudolph Hass istutti vuonna 1926 Kaliforniassa. Hass osti siemenen mieheltä, joka haali siemeniä myytäväksi milloin mistäkin, jopa ravintoloiden roskiksista. Hass oli vähällä kaataa puun, kun ei onnistunut ymppäämään siihen oksia tuolloin suositusta lajikkeesta, mutta antoi sen olla.

Puun hedelmät osoittautuivat erityisen hyvänmakuisiksi, ja Hass myi niitä aluksi työkavereilleen postissa. Pian uutuudesta tuli suosittu. Lajikkeessa oli maun lisäksi erikoista se, että puu kantoi satoa ympäri vuoden.

Alkuperäinen puu kuoli ja kaadettiin lopulta vuonna 2002, kun sen jälkeläisistä oli tullut miljardiluokan bisnes. Siemenen alkuperä jäi arvoitukseksi. Kyse oli ehkä kahden lajikkeen risteymästä.



Itse käsittelen avokadon halkaisemalla sen pitkittäin kiven ympäriltä – kivi irtoaa helpoimmin avokadonpuolikkaasta, kun siihen napauttaa ison terävän veitsen ja vääntää hiukan. Sitten hedelmälihan voi vuolla kerralla lusikalla, tai jakaen sen ensin veitsellä viipaleisiin tai ristiin rastiin paloihin.

Yllätyin, kun kerran ystävän kanssa ruokaa laittaessani hän alkoikin kuoria kokonaista avokadoa sormin kuin mandariinia. Hyvin onnistui niinkin, pehmeäkin avokado pysyi sievästi koossa. Kun avokadoa kuorii vain hiukan päästä, sitä voi näppärästi levittää suoraan leivän päälle hankaamalla, kuin kynällä värittäen. Keino kannattaa muistaa, jos eväsretkellä on veitsi unohtunut. 

Kun on kiire, avokadosta saa helposti hyvää syötävää. Vaikkapa näin – tässä etäisesti avokadopastaa muistuttavassa reseptissä ei nuudeleita lukuun ottamatta tarvitse edes kypsentää mitään.

Avokadoa, tofua ja nuudelia

2 annosta täysjyvävehnä-, tattari- tai riisinuudelia
1 kypsä avokado (tai pari pientä)
100 g savutofua (Tofumoonin ja Taifunin savutofut ovat oikeasti savustettuja, eivät aromilla maustettuja)
Pari vartta lehtiselleriä (jos et tykkää selleristä, voit käyttää vaikka kurkkua – kaavi siemenosa pois ettei ruoasta tule liian vetistä, mutta älä heitä sitä hukkaan, vaan laita smuutiin tai sosekeittoon)
Pikku pala kaalia hienoksi suikaleiksi silputtuna (mieluiten varhaiskaalia, jos on sesonki)
Tilkka sitruunamehua
Tilkka soijakastiketta
Tilkka kurpitsansiemenöljyä

Keitä vain nuudeli pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko tofu ja kasvikset mieluisiksi paloiksi ja sekoita kaikki ainekset. Ei voisi olla helpompaa!

Tummanvihreän ja aromikkaan kurpitsansiemenöljyn, sitruunamehun ja soijakastikkeen maut täydentävät hienosti toisiaan. Tämä kolmikko sopii moneen seuraan: perunasalaattiin, vihersalaattiin, uunijuureksien kastikkeeksi...

Vielä yksinkertaisempi resepti on seuraava kauniin vihreä levite. Yhdistelmän opin edellä mainitulta avokadonkuorijaystävältäni.

Avokadolevite

Kypsä avokado (tai pari pientä)
Pieni pussillinen pakasteherneitä
Tilkka sitruunamehua
Hiukan suolaa

Sulata herneet ja sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi. Nauti leivän päällä, dippinä tai lisukkeena.

Ja vieläkin helpommalla pääsee: Halkaise avokado. (Tai kuori, jos et ole sitä vielä kokeillut.) Levitä leivän päälle. Tai syö sellaisenaan.

Tenka


3 kommenttia:

  1. Heippa!
    Mahtavaa tietoa avokaadosta, tuosta omasta herkkusuosikistani. Kiitos myös reseptistä!

    Mitä suosittelisit tofun tilalta käytettäväksi? Mikä sopisi makumaailmaltaan hyvin yhteen? Meidän perheessä tofu ei ole kovinkaan suosiossa ;)

    t. Katja M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pahoittelut kun kesti vastata! Jos tofun tilalle haluaa jonkin yhtä nopsan ja proteiinipitoisen kasvisvaihtoehdon, yksi mahdollisuus ovat säilötyt pavut, vaikkapa isot valkoiset tai punaiset kidneyt. Jos on hiukan enemmän aikaa, voi paistella vaikkapa soijasuikaleita. - Tenka

      Poista
  2. Hauska historiikki! Laitanpa Ajatuksenjyvät oman blogini lukulistalle :)

    VastaaPoista