torstai 30. tammikuuta 2014

Lämpöä lapasiin, aurinkoa sydäntalveen


Talven selkä on taittunut, mutta pakkaspäiviä ja pimeyttä riittää napapiirillä vielä tovin, vaikka päivä onkin jo hyvää vauhtia pitenemässä.

Pakkaspäivänä kurkumalla kruunattu linssipata lämmittää ja sen kaunis väri on valo- vai pitäisikö sanoa värihoitoa niillekin päiville, kun aurinkoa ei näy.
Kurkuma ei ole se yleisin mauste suomalaisessa maustehyllyssä. Mauste yhdistetään yleensä Intiaan, jossa sillä onkin vuosituhansien takaiset perinteet.

Kurkuman vaikuttava aine hillitsee tulehdusta ja kipuja, parantaa ruuansulatusta, vähentää kaasunmuodustusta, puhdistaa ja hoitaa maksaa ja onpa sillä saatu positiivisia tuloksia myös syövän hoidossa. Hippokrateksen lausuma ”ruoka olkoon lääkkeesi” pitää kurkuman kohdalla enemmän kuin paikkansa. Toki kohtuus kaikessa, myös kurkuman käytössä. Raskauden ja imetyksen aikana kurkuman käyttöä on syytä rajoittaa.

Kurkuma kannattaa nauttia aina mustapippurin kanssa, sillä mustapippurin sisältämä piperiini lisää kurkuman imeytymistä.

Itse olen käyttänyt kurkumaa jauheena, mutta Vesalan kaupassa törmäsin siihen tuoreena, mikä on harvinainen näky näillä leveysasteilla. Kurkuma muistuttaa inkivääriä ja onkin sen sukulainen. Erona on kurkuman voimakas oranssiväri, joka tarttuu joka paikkaan, joten kannattaa katsoa tarkkaan missä kurkumaa leikkaa ja mihin sormensa sen jälkeen pistää.Reseptissäni kurkuman hento maku ja voimakas väri kietoutuu kookosmaitoon. Terävyyttä keitolle antaa chili ja valkosipuli. Ulkoilupäivän jälkeinen puna poskilla muuttaa tämän keiton jälkeen ehkä sävyään, muttei katoa!

Aurinkoinen kurkuma-linssipata (2 annosta)

2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 isoa luomuporkkanaa
sormenmittainen pala tuoretta kurkumaa
2 valkosipulin kynttä
2 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
ripaus laatusuolaa
ripaus mustapippuria
ripaus chiliä, jos haluat tulisempaa keitosta

Kuullota pilkottu sipuli voissa tai kylmäpuristetussa kookosöljyssä. Lisää joukkoon kuutioitu porkkana ja linssit. Kaada päälle vesi ja kookosmaito. Pilko kurkuma pieniksi paloiksi tai raasta raastimen karkealla terällä esim. leivinpaperin päällä. Lisää pataan yhdessä valkosipulimurskan ja muiden mausteiden kanssa. Keitä 10-15 minuuttia kunnes linssit ja porkkanat ovat pehmeitä. Chili laittaa lapasiin entistä enemmän lämpöä, mutta sen voi jättää poiskin. Toimii myös soseutettuna keittona, mutta silloin nestettä kannattaa laittaa hieman enemmän.

TuijaEi kommentteja:

Lähetä kommentti