perjantai 4. huhtikuuta 2014

Tempe - ei ainoastaan soijasta

Tunnetko tempen? Alkuaan indonesialainen ruoka on toimiva paketti kasviproteiinia helposti sulavassa muodossa. Vegaaneille tuttu eine sopii monipuolistamaan kenen tahansa ruokavaliota.

Perinteinen tempe on valmistettu soijasta. Mutta kun tutumpi tofu on tasaista massaa, tempessä yksittäiset soijapavut erottuvat selvästi. Niitä ei ole rikottu, vaan Rhizopus oligosporus –sienen rihmasto on liittänyt ne yhteen jämäkäksi kakuksi, josta voi leikata ohuitakin viipaleita.

Sienellä on jopa antibioottisia vaikutuksia, mutta käytännössä tärkeämpiä ovat sen aiheuttamat ravitsemukselliset muutokset. Hiilihydraatit muuttuvat helpommin sulavaan muotoon – erityisesti ne, jotka liitetään ruoansulatusvaivoihin. Jos siis maha helposti turpoaa ja kipristelee palkokasveista, kannattaa varovasti kokeilla tempeä. Myös kivennäisaineet imeytyvät tempestä paremmin kuin pelkästään keitetyistä pavuista tai herneistä.


Vesalan myymät tempet ovat lammilaisen Palkuaisen kotimaista tuotantoa. Mukana on tuttua hernettä ja härkäpapua, sekoituksissa kauraa, tattaria ja kvinoaa – mutta entä kauniin keltainen lupiinitempe? Eikö lupiini ole myrkyllistä?

Tienpientareiden koreita lupiineja ei kannatakaan käydä keräämään, mutta lupiinista on jalostettu myös syötäviä sortteja. Muiden palkokasvien tapaan se on oiva proteiinin ja kuidun lähde. Lupiini sisältää jo luonnostaan vähemmän ruoansulatusta ärsyttäviä yhdisteitä kuin vaikkapa soija, joten herkkävatsaiselle lupiinitempe voi olla erityisen hyvä valinta – omaa oloa tietysti kuulostellen.

Tempe on luonteikkaan makuista mutta sillä tavoin mietoa, että sitä voi yhdistää moniin makuihin. Tehdään vaikka yksinkertainen wokki:

150 g lupiinitempeä
1 sipuli
1 pieni palsternakka
1 punainen paprika
Pala tuoretta inkivääriä (noin peukalon kokoinen)
Soijakastiketta
(Riisietikkaa)
Öljyä paistamiseen

Pilko sipuli lohkoiksi ja palsternakka ja paprika suikaleiksi, ja hienonna inkivääri. Kuumenna öljy pannussa (laitan sitä tällaiseen wokkiin aika reippaasti – kuten kyllä kaikkeen muuhunkin) ja paistele kasviksia siinä, kunnes ne vähän pehmenevät. Kuutioi tempe ja lisää se pannulle. Kun ainekset ovat saaneet vähän väriä, lisää loraus soijakastiketta ja halutessasi riisietikkaa. Muukin mieto ja aromikas etikka sopii, esimerkiksi omenasiiderietikka. Syö riisi-, tattari- tai täysjyvävehnänuudelien kanssa.

Lupiinia löytyy kaupan hyllystä myös jauhona. Sitä voi käyttää leivontaan tai vaikkapa proteiinilisänä pirtelön joukkoon. Kun viimeksi oli makean smoothien ohje, tehdään tällä kertaa suolainen juotava välipala:

5 dl kasvimaitoa
Pieni avokado
Pätkä kurkkua
Lehtisellerin varsi silputtuna
2 rkl lupiinijauhoa
Maun mukaan merisuolaa tai himalajasuolaa
Tilkka sitruunamehua

Tällaista pirtelöä voi vielä maun mukaan tuunata chilillä tai merilevällä – mutta niistä lisää myöhemmin.


Tenka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti