lauantai 24. toukokuuta 2014

Väinönputki taipuu moneksi

Väinönputkea löytyy nyt kaupan hyllyiltä harvinaisen monessa muodossa - siemeninä, lehtinä, hyytelönä ja vieläpä yrttisuolana. Helposti ja makoisasti tähän pohjolan monikäyttöiseen villivihannekseen voi tutustua maistelemalla mehua (Riuku-Jotos Inarista) tai karkkeja (Annelin Yrtit & Karkit), mutta väinönputkea kannattaa kokeilla myös omassa ruoanlaitossa.

Väinönputken maussa on mukana raparperia ja havupuun metsäisyyttä. Se sopii sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin; makeisiin se tuo mukavaa särmää, suolaisiin taas
aromaattisuutta. Omassa kokkailussa väinönputkella voi terävöittää vaikkapa marjapiirakoita ja muita makeita leivonnaisia.




Tämä piirakkaresepti on kuitenkin suolainen. Mukana on väinönputkea kahdessa
muodossa: siemeninä ja lehtinä.

Pohja:
1,5 dl lämmintä vettä
0,25 dl öljyä
Puoli pussia kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
Riittävästi tavallisia vehnäjauhoja
Ripaus suolaa


Täyte:
1 sipuli
Puolikas varhaiskaali (n. 300 g)
200 g savutofua tai savulihaa
1 tl väinönputken siemeniä
0,5 dl kuivattuja väinönputken lehtiä
2 dl soijajogurttia TAI 1,5 dl turkkilaista jogurttia + 1 muna
Öljyä paistamiseen
Suolaa maun mukaan


Valmista pohja: Mittaa pyöreään piirakkavuokaan lämmin vesi. Olethan huomannut, että taikinan voi usein tehdä kulhon sijasta siinä astiassa, jossa se on tarkoitus paistaakin, niin tiskiä syntyy vähemmän? Kun mukana on jonkin verran rasvaa, ei tarttumisestakaan ole huolta.

Lisää veteen öljy ja kuivat ainekset, viimeiseksi vaivaten vehnäjauhoja sen verran, että taikina irtoaa käsistä ja vuoasta. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja anna
kohota vedottomassa paikassa.

Valmista täyte: Kuumenna pannulla reilu loraus öljyä ja paistele suikaloitu sipuli ja kaali pehmeiksi. Lisää väinönputken siemenet ja lehdet, kuutioitu tofu tai liha sekä jogurtti (jos käytät kananmunaa, lisää se vasta kun seos on jäähtynyt). Jos väinönputki on sinulle uusi tuttavuus, voit lisäillä sitä aluksi varovasti. Lisää lopuksi suola ja tarkista maku.

Tasoittele täyte pohjan päälle ja paista 225-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.
Jos väinönputken lehtiä vielä jäi, keitä niistä teetä ja nauti piirakan kanssa.

- Tenka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti