perjantai 14. maaliskuuta 2014

Raakakakku on juhlapöydän yllätys


 Ystäväni täytti pyöreitä vuosia. Perinteisen kermakakun rinnalle hän valmisti raakakakun, jossa pohjana oli manteleita ja rusinaa ja täytteenä puolukoita ja banaania. Arvatkaa kumpi loppui kahvipöydästä ensimmäisenä?

Vieraat olivat kyselleet kiinnostuneita, mistä kakku oli oikein tehty. Jos ystäväni olisi heti aluksi ilmoittanut, että toinen kakuista on raakakakku, se olisi saattanut jäädä syömättä. Nyt kun sitä ”kohdeltiin” kakkuna kermakakun rinnalla, eivät ennakkoluulot päässeet jylläämään.



Raakakakussa ei ole muuta ihmeellistä kuin se, että sitä ei paisteta uunissa, vaan laitetaan valmistuksen jälkeen jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Näin kaikki raaka-aineiden ravinteet ja entsyymit säilyvät ja ovat kehomme hyödynnettävissä.

Etuna perinteiseen valkoisella sokerilla ja vehnäjauhoilla valmistettuun kakkuun verrattuna on myös se, että raakakakku on täyttä ravintoa, joka on itse asiassa kuin täysipainoinen ateria: täynnä hyviä rasvoja, proteiinia, kuituja, marjoja ja hedelmiä. Lisäksi verensokeri pysyy tasaisempana eikä vyötärölle kerry ylimääräistä kerrosta, koska kakussa ei ole ns. höttöä, joka varastoituisi ylimääräisenä rasvakerroksena. Toki kohtuus raakakakkujenkin syönnissä.



Onnittelukakku Vesalalle

Vesalan kaupan  syntymäpäiväviikon kunniaksi valmistin mutakakun tyyppisen suklaakakun. Alkuperäinen resepti on Magnus Appelbergin, joka on yksi Suomen raakaruokapioneereista.

Kakku on erittäin helppo valmistaa myös sellaisen, joka ei ole aiemmin raakakakkuja tehnyt. Vaarana on tosin se, että itse taikinaa tulee syötyä jo valmistusvaiheessa niin, että vuoka jää vajaaksi.

Paras kommentti, jonka olen tästä kakusta on ekaluokkalaiselta pojalta, joka kakkua maistettuaan kysyi äidiltään: voisitko tehdä tällaisen kakun mun synttäreille?

Nautinnollisia herkutteluhetkiä ja onnea kauppias-Tarjalle!

Suussa sulava suklaakakku

Taikina:

4 dl saksanpähkinöitä
4 dl taateleita
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna
1 dl raakakaakaojauhetta
Marjoja maun mukaan.

Ajan ensin pähkinät ja kaakao monitoimikoneella jauheeksi. Lisää taatelit ja pyöritä kunnes tulee kakkumainen massa. Lisää lopuksi öljy ja marjat.

Kreemi:

1 avokado
2 rkl hunajaa
kourallinen taateleita
½ dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna
½ dl raakakaakaojauhetta

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi kreemiksi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Laita vuokaan kerroksittain taikinaa ja kreemiä niin, että kreemi jää päällimmäiseksi. Koristele marjoilla.


Nautiskele!

-Tuija





5 kommenttia:

  1. Uuuh, näyttää ihanalta herkulta!!

    Voitko valaista millaisia noiden taateleiden pitäisi olla ja mistä niitä saa? En ole koskaan käyttänyt... Käykö ihan ne tavalliset, mitä myydään tavallisissa ruokakaupoissa sellasina puristettuina kovina "kouran kokoisina" neliskanttisina palasina? Vai pitäisikö olla sellasia pussissa myytäviä pehmeitä taateleita? Vai tuoreita?? Olen monesti miettinyt tehdä jotain tuollaista, mutta se vähän niin kuin kaatuu (laiskuuden lisäksi) siihen, etten tiedä millaisia taateleiden pitäisi olla.

    Entä pitääkö pähkinät olla liotettuja? Eikö tavallinen kaakaojauhe käy (esim. joku Van Houten)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taateleiden pitää olla tuoreita eli tuo kova pakettitaateli ei sovi. Pähkinöiden liotus ei ole välttämätöntä, koska monitoimikoneessa ne menevät hyvinkin pieneksi. Mutta toki liotus tekee niistä entistä sulavampia, kun kakku on kuitenkin aika tuhti. Tavallinenkin kaakaojauhe varmasti käy, mutta raakakaakao on huomattavasti ravinteikkaampaa.

      Ei kun vain kokeilemaan!

      Tuija

      Poista
  2. Nam! Paljon onnea Vesalan ihanalle kaupalle!

    VastaaPoista
  3. Eilen leipaisin kyseisen kakun. Hyvää oli, suosittelen!

    VastaaPoista