Viimeisinkin kuulento tehtiin
ennen tämän nelikymppisen syntymää, eikä seuraavia pitkiä avaruuslentoja näy
aivan lähitulevaisuudessa. Suunniteltu niitä toki on, monia yksityiskohtia
myöten. Yksi tärkeä kysymys on: mitä matkalla syödään?
Pari vuotta kestävälle lennolle
vaikkapa Marsiin ei voi ottaa hampurilaisia mukaan. Suuri osa ruoasta on
kasvatettava matkalla. Ruokavaliosta on suunniteltu täysin kasviperäistä –
eihän olisi järkeä viljellä hankalissa oloissa ensin esimerkiksi heinää, jota
ruoaksi käytettävät eläimet sitten söisivät.
Pari suunnitelmissa mainittua lajia
ovat spirulina ja kvinoa, kummatkin kotoisin Etelä-Amerikasta. Ne ovat erittäin
ravinnepitoisia ja lisäksi maukkaita.
Spirulinaa kutsutaan usein
leväksi, vaikka oikeastaan se on sinibakteeri – sukua niille ikäville ”sinileville”,
mutta terveellistä syötävää. Jauheena tai puristeina myytävä spirulina on
erittäin proteiinipitoinen ja sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja,
sekä lisäksi lukuisia vitamiineja: A, B-ryhmä, C, E, K...
Kotioloissa lisään spirulinaa
usein pirtelöihin, sekä suolaisiin että makeisiin. Vaikkapa näin:
Vihreä surautus
1 banaani
1 rkl maapähkinälevitettä
2 kiiviä
2 tl spirulinaa
5 dl kauramaitoa
Surauta kaikki ainekset
blenderillä juomaksi.
Spirulina on hurjan vihreää,
joten mustikoiden tai mansikoiden kanssa pirtelöstä voi tulla melko synkän
harmaata. Maku on hyvä toki niinkin.
Kvinoa (quinoa, kinoa) on
proteiinipitoisempi kuin mikään perinteinen viljakasvi ja spirulinan tavoin proteiinikoostumukseltaan
”täydellinen”, kaikkia tarpeellisia aminohappoja sisältävä ruoka-aine. Lisäksi
siitä löytyy runsaasti kalsiumia, fosforia ja rautaa. Koska kvinoa on kotoisin
viileästä ilmanalasta, sitä voidaan viljellä Suomessakin.
Kvinoaa voi laittaa lisukkeeksi
riisin tapaan. Gluteenittomana se sopii keliaakikoille, ja Vesalan kaupasta
sitä löytyykin monessa muodossa: kekseinä, näkkileipänä, puurohiutaleina,
jauhona…
Kvinoaa voi käyttää myös kaalikääryleiden täytteenä:
Kvinoa-sieni-kaalikääryleet
1 keräkaali
3 dl keitettyä kvinoaa
3 dl pilkottuja kypsennettyjä
sieniä
1 sipuli
1 pieni palsternakka
2 tl timjamia
Öljyä paistamiseen
Suolaa maun mukaan
Keitä kaalia suolalla
maustetussa vedessä suuressa kattilassa ja irrottele lehtiä sitä mukaa kun ne
pehmenevät.
Pilko sipuli ja palsternakka
hienoksi ja kypsennä niitä hetki öljyssä. Keitä kvinoa. Hienonna pari desiä kypsyneen
kaalin pieniä sisälehtiä ja sekoita kaikki täyteainekset. Tarkista maku.
Nosta täytettä kaalinlehdille
ja kääri paketeiksi. Kypsennä kääryleitä uunivuoassa 200-asteisessa uunissa
noin tunti. Valele kääryleitä tarpeen mukaan niistä irtoavalla nesteellä,
kaalin keitinvedellä ja halutessasi siirapilla.
Suomalaisille tutuista
ruokakasveista kvinoalle läheisintä sukua ovat punajuuri ja pinaatti. Luontaisilla
esiintymisalueillaan kvinoasta käytetäänkin ruoaksi myös lehdet. Näin
tehtäisiin varmasti myös avaruuslennolla.
Tenka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti