torstai 27. maaliskuuta 2014

Puhdas keho, kirkas mieli


Vatsaa vääntää, kireä on polla, et oikein tiedä miten päin olla? Iho kukkii, flunssaa pukkaa, ja että lähtee myös tukkaa?

Jos kärsit edellä kuvatuista vaivoista, kyseessä ei varmasti ole kahvin puute. Kehosi tasapaino on luisunut raiteiltaan. Mutta ei hätää, epätasapainon ei tarvitse olla pysyvä tila, vaan voi itse suuresti vaikuttaa siihen itse vähentämällä elimistön kuormitusta ja tehostamalla sen toimintoja. Tälle on olemassa hieno sanakin: detox.


 Detox tulee sanasta detoksifikaatio, joka sananmukaisesti tarkoittaa myrkkyjen vähentämistä. Kyse on puhdistusprosessista, jota elimistömme tekee luonnostaan. Tämä puhdistusprosessi ei kuitenkaan toimi, jos syömämme ruoka on ravintoköyhää. Kehon puhdistuminen ja uudistuminen ei ole mahdollista, jos se ei saa käyttöönsä ravinteita, kuten antioksidantteja ja aminohappoja, joiden avulla mm. maksa muuntaa myrkylliset aineet vesiliukoiseen muotoon ja poistaa ne kehosta verenkierron ja vessareissun mukana.

Haitalliset aineet jäävät kehoon, jolloin keho kuonaantuu, joka voi ilmetä juuri alussa kuvatulla tavalla: aivosumuna, migreeninä, ummetuksena, huonona ihona tai sairastelukierteenä.

Keväällä auringonsäteiden lämmittäessä poskipäillä ja luonnon puhjetessa vähitellen kukoistukseensa on oivallinen aika antaa myös oman keholln puhjeta kukkaan. Jo pienillä muutoksilla voi saada paljon aikaan. Aina kun poistat yhdenkin kehoasi kuormittavan tekijän – olipa se sokeri, einekset, jokin allergisoiva ruoka-aine, kosmetiikan sisältämä kemikaali tai negatiivinen ajattelu – alkaa keho puhdistua. Aloittaa voit vaikka hymyilemällä itsellesi peilin edessä!

Virtaa vihreästä

Vesalan kaupan sellerikeitto on helppo tapa keventää omaa ruokavaliota. Hapan keho rakastaa emäksistä selleriä, joka on erinomainen kehon puhdistaja. Se aktivoi lymfajärjestelmäämme ja poistaa nestettä. Selleri saa ihon säihkymään ja tasapainottaa kehon suolatasapainoa.

Villiyrttien esiinmarssia odotellessa kannattaa elimistön puhdistuksessa hyödyntää myös kuivattua nokkosta. Se vahvistaa, suojaa ja tasapainottaa elimistöä, tukee elimistön omia toipumismekanismeja ja antaa näin lisää elinvoimaa. Tiesitkö, että nokkosessa on huimasti enemmän rautaa kuin pinaatissa, C-vitamiinia kuin appelsiinissa ja kalsiumia kuin maidossa?


Sellerikeitto (4:lle)

500 g varsiselleriä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
4 dl kasvislientä
4 dl kookosmaitoa
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
100 g purjoa

Pinnalle:
1 dl rouhittua saksanpähkinää

Viipaloi lehtisellerin varret, sipuli ja purjo. Kuullota pannulla. Lisää kookosmaito, kasvisliemi ja mausteet. Hauduta keittoa kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes varsiselleri on pehmeää. Soseuta keitto. Mausta sitruunamehulla ja tarkista maku. Annostele lautasille ja viimeistele saksanpähkinärouheella.

Vahvistava nokkostee

Lisää ruokalusikallinen kuivattua nokkosta kupilliseen kuumaa vettä ja hauduta. Nauti yrttiteen tapaan.

Tuija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti