Tuorekuormassa tuli pitkästä
aikaa purjoa, ja parsakaalia. Kukkakaalia olikin vielä entuudestaan.
Joissain resepteissä neuvotaan
käyttämään purjosta vain joko vihreä tai valkoinen osa. Itse käytän purjon
mieluiten kokonaan – hauskuushan on juuri siinä, että samalla silppuamisella
saa ruokaan sekä valkoista että tummanvihreää purtavaa.
Tuskin kukaan sentään heittää
purjosta vääränväristä osaa pois. Sen sijaan olen törmännyt siihen, että
parista muusta ihanasta vihanneksesta jotkut ajattelevat ettei niitä voisi
syödä kokonaan: tarkoitan kukkakaalia ja parsakaalia.
Kukkakaalista kannattaa käyttää
ne lehdetkin. Joskus olen kaupassa ostanut pelkästään muiden asiakkaiden pois
riipimiä lehtiä. Ne sopivat silputtuina salaattiin, tai sitten wokkiin, tai
keittoon – mihin vain, mihin kaalia muutenkin käyttäisi. Kun ostat kokonaisen
kukkakaalin, saat samalla hinnalla aivan erinäköisiä raaka-aineita aterialle.
Parsakaalista puolestaan ei
pidä heittää kantaa pois, syötävää on sekin. Jos pinta vaikuttaa puisevalta, sen
voi kuoria pois.
Kaikki kaalit sisältävät
runsaasti hyödyllisiä aineita. Niin kukka- kuin parsakaalistakin löytyvä
sulforafaani-yhdiste hämmentää tutkitusti eräitä bakteereita ja edistää siten
tulehdusten paranemista, ja sama aine heikentää jopa syöpäsolujen kasvua.
Keittäminen vähentää
vauhdikkaasti kaalien hyödyllisiä yhdisteitä. Höyryttäminen, paistaminen ja
mikrossa kypsentäminen ovat siinä mielessä parempia vaihtoehtoja.
Eipä siis keitetä. Käytetään
purjo kokonaan, ja kaaleista tällä kertaa ne harvemmin syödyt osat.
1 pieni purjo
2 kukkakaalin lehdet
1 parsakaalin varsiosa
2 dl (kasvi)kermaa
2 dl vaaleita soijapaloja (tai
200 g maustamattomia kanasuikaleita)
Öljyä paistamiseen
Timjamia
Tilkka sitruunamehua
Suolaa maun mukaan
Täysjyväpastaa
Keitä soijapalat, jos käytät
niitä.
Silppua purjo, kukkakaalin
lehdet ja parsakaalin varsi. Paista öljytilkassa ensin muutama minuutti
parsakaalin paloja (ja kanaa, jos käytät sitä), ja lisää sitten kukkakaalin
lehdet ja purjo (ja keitetyt soijapalat). Paistele vielä hetki, ja lisää kerma.
Mausta suolalla, sitruunamehulla ja timjamilla.
Keitä neljä annosta täysjyväpastaa
ohjeen mukaan. Muista, että pastan keitinveteen ei ole järkeä lisätä öljyä –
sehän kelluu pinnalla. Jos joudut säilyttämään pastaa jonkin aikaa ja pelkäät,
että se liimautuu yhteen, lisää öljy keittämisen jälkeen.
Yhdistä pasta ja kastike ja
tarjoile.
Syödessäsi voit suunnitella,
mitä niistä kukkakaalin ja parsakaalin latvuksista tekisi.
Tenka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti