keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Hapankaalin uudet vaatteet

Hapankaali saa monen tukan nousemaan pystyyn ja ihon kananlihalle. Usein on kyse ennakkoluuloista ilman, että koko herkkua olisi edes maistanut. Kyllä, luit aivan oikein: herkkua. Kun hapankaalin makuun tottuu, sitä ilman voi tuskin elää.

Jo 1700-luvulla osattiin hapattamisen taito, vaikka silloin ei varmasti vielä edes tiedetty hapankaalin kaikkia terveydelle suotuisia vaikutuksia. Sitä on perinteisesti käytetty mm. ummetuksen ja kihdin hoidossa. Itsekin olen huomannut, että iso haarukallinen hapankaalia rauhoittaa vatsan.

Runsaasti maitohappobakteereja sisältävä hapankaali onkin vatsan paras kaveri. Se poistaa myrkkyjä suolistosta ja tasapainottaa esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen suoliston bakteerikantaa.


 Hapankaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, joka puolestaan tehostaa raudan imeytymistä. Se edistää myös haiman toimintaa ja onkin erinomaista ravintoa diabeetikoille. Kohtuus kaikessa, mutta hapankaalia voi hyvällä omallatunnolla syödä reilusti, sillä hyvin vähän energiaa, mutta valtavasti ravinteita.

Vesalan kaupassa myytävän Kairoon herkkuhapankaalin kaikki raaka-aineet – kaali, porkkana ja sipuli – ovat peräisin luomuviljelijöiltä.

Hapankaali on terveellisimmillään sellaisenaan nautittuna tai vaikkapa omenaraasteella ja tilkkasella hunajaa höystettynä.

Puin kuitenkin tämänkertaisessa reseptissä hapankaalin uusiin, hieman eksoottisiin vaatteisiin. Kookosmaito pehmentää ja pyöristää hapankaalin maun niin, että sitä ei ensi maistamalta edes hapankaaliksi tunnistaisi.

Hapankaalia eksoottisella twistillä


Tilkka oliiviöljyä
1 tl piparjuuritahnaa
1 tl punaista currytahnaa
250 g hapankaalia
1 porkkana raastettuna
kourallinen herkkusieniä lohkottuina
2 dl kookosmaitoa
1 rkl soijakastiketta
tarvittaessa hyppysellinen suolaa ja pippuria

Lämmitä piparjuuri- ja currytahnaa öljyssä ja sekoittele ne sekaisin keskenään. Lisää valutettu hapankaali, porkkanaraaste ja herkkusienilohkot. Hauduta hetki sekoittaen. Lisää kookosmaito, soijakastike ja mausteet. Ja hauduta vielä hetki 5 minuuttia. Nauti sellaisenaan tai keitä ja sekoita sekaan munanuudeleita. Koristeeksi ja lisämakua antamaan pinnalle sopii korianteri tai thaibasilika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti