torstai 13. helmikuuta 2014

Puuroa rakkaudella

Puuro kuuluu suomalaiseen aamiaispöytään samalla tavoin kuin ikivihreä tango tanssilattialle. Sokerihuurretut murot ja myslit ovat vallanneet puurohiutaleilta alaa kauppojen hyllyissä, mutta paikkansa puuropaketit ovat silti pitäneet.

Puurosta on itse asiassa tullut varsinaista trendiruokaa Maailmalla on kokonaan puuroihin erikoistuneita ravintoloita, joissa puuroista on tehty todellista gourmet-ruokaa.

Tunnen useita ihmisiä, joille pelkkä kaurapuuro-sanan kuuleminen aiheuttaa kylmiä väristyksiä. He muistavat vieläkin lapsuuden joka aamuisen puurolautasen, jonka äärestä ei saanut poistua ennen kuin se oli tyhjä.

Väitän, että Suomessa syödään maailman huonointa puuroa eniten maailmassa. Pikakaurahiutaleet lautaselle ja lämmitys mikroaaltouunissa ei ehkä ole sen paremmin raaka-aineiden kuin valmistustavankaan puolesta se paras tapa valmistaa maukasta ja ravinteikasta puuroa.

Ei ole aikaa, sanoo moni syyksi sille, ettei ehdi keittää puuroa. Puuron ei kuitenkaan tarvitse olla mikrossa lämmitettyä tapettiliisteriä. Pienellä ennakoinnilla puurolautasellinen nousee aivan uuteen ulottuvuuteen.

Tuorepuurosta on noussut  perinteisen kaurapuuron rinnalle todelliseksi trendiruuaksi. Se jos mikä on helppoa ja nopeaa valmistaa ja maistuu vaikka välipalana tai jälkiruokana. Tuorepuuroa ei kuumenneta, minkä vuoksi siinä on kaikki ravintoaineet ja entsyymit tallella. Kannattaa kokeilla!
Puuroreseptini valmistuu Riihipuodin kaurasuurimoista. Niiden lisäksi Vesalan kaupan hyllyiltä  löytyy mm. kaura- ja ohrahiutaleita, speltti- ja ruisjauhoja sekä täysjyvämannasuurimoita.

Hiutaleita ei ole esikäsitelty, minkä ansiosta ne saostuvat hyvin. Kaurassa ja ohrassa on runsaasti ja vesiliukoista kuitua, betaglukaania, joka auttaa laskemaan huonoa LDL-kolesterolia.

Puuro on pop!

Kaurapuuro kokonaisista kaurasuurimoista (1 hengelle)

Laita desi suurimoita kattilaan ja perään 1,5 vettä. Jätä likoamaan yön yli. Lisää aamulla joukkoon 2 desiä täysmaitoa ja ripaus suolaa. Anna hautua kypsäksi miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia aamutoimien lomassa. Lisää sekaan nokare voita, päälle siemeniä tai pähkinöitä proteiiniksi ja marjoja kehon ruostesuojaksi. Nautitaan rauhassa päivän lehteä lukien. (Toimii ilman lehteäkin :)Tuorepuuro (maidoton, gluteeniton, 1 hengelle)

Laitan yön yli väljään veteen likoamaan desi kaurasuurimoita ja kourallinen manteleita tai seesaminsiemeniä. Kaada aamulla vesi pois ja huuhdo. Lisää sekaan marjoja, ripaus laatusuolaa, makeutuksesi pari taatelia tai banaani. Surauta sekaisin sauvasekoittimella. Nauti makunystyröiden hyrinää kuunnellen.


Tuija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti