torstai 27. helmikuuta 2014

Helppo herkku hiihtäjälle

Talven selkä on taittunut ja kevätaurinko alkaa vähitellen pilkahdella taivaalta. Valon lisääntyminen ja pienetkin auringonsäteet tuovat ainakin itselleni aivan uudenlaista virtaa.

Vaikka helmikuun säät ovat olleet todella poikkeuksellisen lämpimät, eivät lumet ole onneksi aivan tyystin kadonneet. Ja parhaat keväthanget ovat vielä edessäpäin, sanokaa minun sanoneen!

Etelä- ja keskisuomalaiset ovat jo hiihtolomansa pitäneet, meillä täällä pohjoisessa ne ovat vielä edessä. Kaikki siis kipin kapin ulkoilmaan nauttimaan talven iloista!

Hiihtoreissulle on hyvä varata mukaan juotavaa ja pientä purtavaa, ettei yllätä jano ja energia lopu kesken. Ja yksinkertaisesti siksi, että ulkona kaikki maistuu taivaalliselta.

Rusinat ja suklaapatukka ovat varmasti ne perinteisimmät hiihtolenkin eväät, mutta entä jos tekisitkin energiapatukan itse?




Niiden tekeminen on helppoa ja nopeaa. Lopputulos on maukas herkku täynnä ravitsevaa energiaa. Makuvivahteita saat täytteitä vaihtelemalla. Rusinat voi vaihtaa kuivahedelmiin tai kuivattuihin marjoihin. Maapähkinävoin tilalla toimii tahini. Jos et pidä suklaisesta mausta, jätä kaakaojauhe pois. Vesalan kaupalta löytyy varmasti vaihtoehtoja joka makuun.

Ja niitä, jotka pelkäävät kaloreita, suosittelen lukemaan kirjotukseni miksi kalori ei ole kalori.

Sivakoinnin sulostuttaja (5-6 kpl)

2 dl siemeniä ja/tai pähkinöitä (itse laitoin auringonkukan-, kurpitsan- ja seesaminsiemeniä sekaisin)
1 dl rusinoita
1 dl maapähkinävoita
1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä sulatettuna
2 rkl raakakaakaojauhetta
Puoli desiä vettä

Jos haluaa vieläkin proteiinipitoisemman patukan, voi sekaan heittää pari ruokalusikallista proteiinijauhetta. Jos taas kaipaa enemmän hiilihydraattia voi sekaan heittää hieman kaurahiutaleita. Jos kaipaa lisää makeutta, heitä sekaan pari lusikallista hunajaa.

Kaikki aineet laitetaan tehosekoittimeen ja surautetaan nopeasti sekaisin, niin että siemenet jäävät vielä rouheeksi. Lopputuloksena on paksuhko massa. Levitä massa leivinpaperin päälle vuokaan parin sentin paksuiseksi kerrokseksi ja laita pakastimeen puoleksi tunniksi. Leikkaa patukoiksi ja kääräise paperiin hiihtolenkille mukaan.

Luistavia suksia!

Tuija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti